فایل دانشگاهی – اثربخشی آموزش استرسزدایی مبتنیبر ذهنآگاهی (MBSR) در طرحوارههای هیجانی، کاهش استرس ناباروری و …
- بیماریهای عفونی: بیماریهای عفونی با شرایط التهابی نظیر بیماری اوریون سبب عفونت مجاری تناسلی یا التهاب و از بین رفتن بیضهها در مرد میشوند. حدود ۲۵%مردانی که بعد از بلوغ دچار اوریون میشوند، نابارور خواهند بود.
- اختلالات هورمونی: اختلالات هورمونی سبب حدود ۵-۲% مشکلات ناباروری در مردان میشود. تولید نامناسب هورمونهایFSH و LH بر تولید هورمون مردانگی یا تستوسترون و تولید اسپرم تأثیر دارند.
- مشکلات مربوط به دستگاه ایمنی بدن: در بدن بعضی مردان علیه اسپرم خودشان مادهای به نام آنتیبادی تولید میشود که سبب کاهش حرکت اسپرم یا به هم چسبیدن آنها میشود.
۲) ناهنجاریهای مربوط به ساختمان بدن؛ بعضی عوامل نظیر بسته بودن لولههای خروج اسپرم (دفران، اپیدیدیم) سبب ناباروری در مردان میشود:
بسته شدن لولههای خروج اسپرم میتواند به علل مادرزادی، نقص ژنتیکی، عفونتها یا التهابهای دستگاه ادراری – تناسلی باشد. البته جای جراحیهای قبلی نیز میتواند این لولهها را ببندند.
۳) واریکوسل:
از جمله عوامل دیگر ناباروری در مردان واریکوسل است. در این حالت رگهای درون کیسه بیضه متسع میشود و کیفیت اسپرم کاهش مییابد.
۴) عوامل دیگر:
عوامل دیگری نظیر ناتوانی جنسی و یا انزال زودرس نیز میتواند عامل ناباروری در مردان باشد.
۲-۳-۳علل ناباروری ژنتیکی
علل ناباروری اعم از مشکلات هورمونی و چاقی تا غیر طبیعی بودن سلولهای جنسی (تخمک و اسپرم) همگی میتواند به نوعی تحتتاثیر عوامل ژنتیکی باشد. برای مثال استعداد چاقی، ابتلا به عفونت و حتی لزوم انجام یک جراحی که به ناباروری میانجامد همگی هر چند کوچک میتوانند به عوامل ژنتیکی مربوط باشند. امروزه مطالعات بر روی ژنهای خاص در انسان و مدلهای آزمایشگاهی تا حدودی تاثیر عوامل ژنتیکی بر ناباروری را آشکار ساختهاند.
بعضی از عوامل ژنتیکی بر ناباروری مردان تاثیر میگذارند، در حالی که بعضی عوامل دیگر بر روی هر دو جنس و یا فقط بر روی زنان تاثیر گذارند. برای مثال جابجاییهای کروموزومی میتواند بر روی مردان و زنان تاثیر بگذارد اما سندروم کلاین فلتر که در آن ترکیب کروموزومهای جنسی به صورت XXY در میآید تنها مختص مردان است و سندروم ترنر که در آن بیمار فقط دارای کروموزوم جنسیX است تنها مختص زنان است.
۲-۳-۴عوامل ناشناخته
گاه ممکن است پس از یک معاینه دقیق پزشکی، زن و شوهر کاملا سالم تشخیص داده شوند ولی به علل ناشناخته بارور نشوند. اگرچه معمولا بعد از دو سال تعداد زیادی از این زوجها بچهدار میشوند، اما تعدادی از آنها حتی بعد از گذشت سه سال بدون استفاده از روشهای جلوگیری بچهدار نمیشوند، در این صورت باید تحت درمان قرار بگیرند.
علت ناباروری میتواند مربوط به خانم، آقا، هردو و یا علل ناشناخته باشد که درصد این موارد به گزارش مرکز ناباروری رویان به قرار زیر است:
نمودار۲-۱
سببشناسی ناباروری
۲-۴ درمان ناباروری
اولین قدم مهم در بررسی ناباروری مصاحبه کامل با زوج است که در این مصاحبه هر دو زن و شوهر باید حضور داشته باشند. در این مصاحبه اطلاعاتی از قبیل: تاریخچه دقیق طبی، جراحی و مشکلات دستگاه تناسلی و کسب اطلاعاتی در خصوص عادات جنسی از زوجین توسط متخصص گرفته میشود. اطلاعاتی در خصوص مسائل روانشناختی و احساسی زوجین نیز کسب میگردد. بعد از انجام مصاحبه مرد و زن معاینه فیزیکی میشوند که این پروسه بین ۲ تا ۶ ماه کامل میشود.
۲-۴-۱ انواع درمان ناباروری
۲-۴-۱-۱ تلقیح مصنوعی[۲۰۴]
یکی از قدیمترین روشهای درمان نازایی که هنوز کاربرد دارد تلقیح مصنوعی است، این روش اولین بار در سال ۱۷۹۰ در فردی که دچار هیپوسپادیاس شدید بود بکار رفت. به این شکل که مایع منی مرد در یک سرنگ گرم جمعآوری شده و بداخل واژن همسرش تزریق میگردد.
۲-۴-۱-۲ روشIUI[205]
در این روش از اسپرم شسته شده استفاده میگردد. تئوری IUI این است که تعداد اسپرمهایی که در مجاورت تخمک قرار میگیرد را افزایش میدهد. زمان انجام IUI مشابه روشهای دیگر تلقیح مصنوعی میباشد، یعنی یک روز بعد از LH Surge.
۲-۴-۱-۳ تحریک تخمکگذاری
درمان تحریکگذاری در کنار پیشرفت علومپایه در مورد محور هیپوتالاموس، هیپوفیز و تخمدان ابداع شد. درمان خانمهایی که فقط اختلال در تخمکگذاری دارند بسیار ساده و درضمن موفقیتآمیز است.
۲-۴-۱-۴ گنادوتروپینهای انسانی
در سال ۱۹۵۸ عصاره هیپوفیز توسط جمزل برای تحریک تخمکگذاری بکار رفت. HMG از ادرار خانمهای یائسه جدا و خالص گردید و برای تحریک تخمکگذاری بکار رفت. گنادوتروپینها به هیپوتالاموس و هیپوفیز کاری ندارند و مستقیما تخمدان را تحریک میکنند.
۲-۴-۱-۵ هومون آزادکننده گنادوتروپین(GnRH)
این هورمون از هیپوتالاموس ترشح میشود و هیپوفیز را تحریک میکند و منجر به آزاد شدن گنادوتریپینها از هیپوفیز میگردد. برای این کار پمپهای کوچکی وجود دارد که هر ۶۰تا۹۰ دقیقه یکبار ضربات یک دقیقهای ایجاد میکنند.
۲-۴-۱-۶ درمان کم
منبع فایل کامل این پایان نامه این سایت pipaf.ir است |
ک باروری(ART)[206]
در درمان کمکباروری گامتهای زن و مرد درکنار یکدیگر قرار میگیرند و بهترین روشهای آن، IVF[207] و [۲۰۸]ET است.
- ICSI برای اولین بار در سال ۱۹۸۸ توسط لن زندورف[۲۰۹] و همکارانش بر روی اووسیت انسان انجام شد و در سال ۱۹۹۲ برای اولین بار بر روی انسان انجام گردید(اشرف معینی،۱۳۸۶).
- ET اولین بار در سال ۱۸۹۰ انجام شد که جنین یک خرگوش را از رحم یک خرگوش به رحم خرگوش دیگر منتقل کردند.
- IVF در انسان توسط روک و منکین در بیمارستان بوستون در سال ۱۹۴۴ انجام شد و در سال ۱۹۷۸ لوئیز بروان اولین نتیجه موفق IVF و ET متولد گردید، این کار توسط استپتوو ادوارد انجام شد.